OMT-fysioterapia
Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Tutkimisessa huomioidaan asiakkaan asentoa, arvioidaan liikkuvuutta, testataan neurologisten oireiden esiintymistä, pyritään löytämään ongelman aiheuttaja provokaatiotestein sekä huomioidaan kehon toimivuutta ja hallintaa. Tutkimisen jälkeen valitaan sopivat terapiamuodot. Lähtökohtana on asiakkaan oman aktiviteetin tukeminen ja ohjaus virheellisten kuormitustekijöiden välttämiseksi.
Millaisia hoitokeinoja on käytettävissä?
Ortopedisessä lääketieteessä manuaalisella terapialla on tärkeä osa. Käytännön hoitokeinoina eri ongelmiin ja tarpeisiin voivat olla:
- kivun lievitys (teippaus, akupunktio, asentohoidot)
- lämpö- tai kylmähoito
- traktiohoito (manuaalinen ja kippipenkki)
- liikkuvuuden vähentäminen (teippaus, tukiliivi)
- stabiloivat harjoitukset
- liikkuvuuden lisääminen (hieronta, lihasten aktiivinen rentouttaminen ja passiivinen venyttäminen, nivelkäsittelyt)
- yleinen ja spesifi nivelen mobilisointi/manipulointi
- harjoitukset, neuvonta ja ohjaus
Näillä keinoilla luodaan edellytykset asiakkaan omalle harjoittelulle, joka tasapainottaa ongelman aiheuttamaa toiminnanhäiriötä ja ennaltaehkäisee oireiden uusiutumista. Tutkimukset osoittavat esim. voimaharjoittelulla on suuri merkitys ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Venyttelyn osuus on vain neljä prosenttia.
Hoitojakson alussa on tärkeä keskittyä kivunhallintaan. Tähän voidaan käyttää edellä mainittujen keinojen lisäksi akupunktuuria ja ultraäänihoitoa. Myös lääkärin määräämän lääkehoidon tarkoitus on rauhoittaa esim. tulehduksesta aiheutuvaa kiputilaa sekä hillitä tulehdusmekanismeja niin, että paraneminen edistyy parhaalla tavalla.
Mitä kouluttautuminen vaatii fysioterapeutilta?
Ortopedinen Mnuaalinen Terapian (OMT) koulutukseen pääseminen edellyttää fysioterapeutin (33 opintoviikkoa) tai lääkärin tutkintoa sekä asetettujen työkokemus- sekä kurssisuoritusvaatimusten täyttymistä.
OMT-erikoistumiskoulutuksen kesto on 3,5 vuotta ja sen laajuus on n. 200 opintoviikkoa.
Koutus pitää sisällään mm. seuraavia osa-alueita: Liikkeen anatomia, neuroanatomia ja toiminnallinen anatomia • Liikkumisjärjestelmän fysiologia ja neurofysiologia • Biomekaniikka • Urheilulääketiede ja liikuntaterapia • Kivun fysiologia ja kivun analyysi • Toiminnallinen diagnostiikka OMT:ssä, neuromuskuloskeletaalijärjestelmässä • Differentiaalidiagnostiikka sis. kivun diagnostiikka • Hermoston tutkimus ja hoito • Selkärangan ja raajojen nivelten lihas- ja nivelhoito • Selkärangan ja raajan nivelten mobilisointi ja manipulointi • Kivunhoito akuutissa ja pitkäaikaisessa kiputilassa • Selkärangan ja raajan hallinta- ja koordinaatioharjoittelu.
OMT on fysioterapian erikoisala. Se keskittyy tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimiseen (hermo-, lihas- ja nivelrakenteet), hoitoon ja sairauksien ennalta-ehkäisyyn.
Fysioterapeutiksi valmistuin vuonna 1996. OMT fysioterapeutiksi vuonna 2007. Työfysioterapeutiksi vuonna 2008.