Jäsenkorjaus

Mitä jäsenkorjaus tarkoittaa?

Jäsenkorjaus on kansanomaista kivun tai muun epämiellyttävän tuntemuksen tai toimintahäiriön hoitoa manuaalisesti eli käsin. Suomessa sillä pitkät perinteet ja osaajia on ollut ympäri Suomen. 

Jäsenkorjauksessa on useita koulukuntia riippuen siitä, mikä tausta kouluttajalla on. Itse olen opiskellut useamman eri taitajan opissa käyttäen nyt hoitomenetelmiä osana fysioterapiaa. Kysehän on manuaalisesta taidosta, ei sen ihmeellisemmästä.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?
On tärkeä kuunnella, miten asiakas kokee oman oireensa. Hän osaa usein jopa kertoa alkusyyn oireelle - liukastuminen, kaatuminen ovat joskus harmittomia tapauksia, mutta voivat olla kipujen taustalla.

Aivan aluksi tarkastellaan silmämääräisesti, miltä kehon asento ja eri rakenteet näyttävät. Koskettamalla ja testaamalla voidaan arvioida tarkemmin nivelen asentoa, kudoksia ja lihaksia: onko arkuutta, liikerajoitusta, virheasentoa? Poikkeava löydös johtaa toimenpiteeseen. Esimerkiksi polvikivussa kipuoire voi paikantua polven sisäsivulle. Lähes poikkeuksetta polvi on vinossa sisäreunan ollessa korkeammalla. Polven asento korjataan ja kipu poistuu. Toimenpide eli korjaus on kivuton ja vaste välitön. Samlla voi hävitä reittä piinannut ihmeellinen jännitys, joka ei reagoi mitenkään venyttelyihin ja pahenee kävellessä. 

Mihin hoito perustuu?
Hoidossa on tärkeää huomioida ihmisen kokonaisuus: Se mikä vaikuttaa alhaalla, vaikuttaa ylhäällä, ja päinvastoin. Tämä tarkoittaa sitä, että hartioiden kiputilan perimmäinen syy voi löytyä aivan toisaalta lantion alueelta tai polvesta, joka vaikuttaa kineettisen ketjun ja kalvorakenteiden kautta kipualueen syntyyn. Hoidossa jahdataan vaivan "äitiä" eli syytä, ei sen "poikaa" eli paikallista kipua.

Minkälaisiin kiputiloihin tai ongelmiin voidaan jäsenkorjauksella vaikuttaa?
Apua haetaan moninaisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, kuten nivelkipuihin sekä selän, niskan ja hartiaseudun jännitystiloihin ja ongelmiin.

Alaraajojen ja selän kipujen syyksi paljastuu usein lantiokorin virheasento (suoliluut, ristiluu, häntäluu sekä näiden rakenteiden liitokset SI-nivel ja häpyliitos), josta seuraa kehoon epätasapainoa tuottavia muutoksia.

Jäsenkorjauksella voidaan hoitaa jalkojen pituuseroa. Asiasta kiistellään ja pituuseron merkitystä vähätellään, mutta esim. suoliluun kiertymä eteen tai taakse saa aikaan "pituuseron" alaraajoissa: lonkkanivelten asento muuttuu (limapussin krooninen tulehdus) reiteen ja sääreen syntyy kiertymää (polvikipu, jalkaterän holvien madaltuminen) ja lanneselän nikamiin syntyy virheasento, skolioosi(selittämätön kipu alaselässä). Lantion etupuolinen häpyliitos voi aiheuttaa vatsa-alueen kiputiloja, jopa ongelmia virtsanpidätyskyvyssä.

Milloin kannattaa tulla ?

Suosittelen aina tarkistuskäyntiä, jos esim. kaadut pahasti tai astut rapuissa harhaan, olet kolarissa tai muussa tapaturmassa. Tapahtumasta voi olla joskus kuukausia jopa vuosia ja muisti palautuu hoitopöydällä maatessa: "Niin, kyllähän mie otin lipat viime talvena aika pahasti. En osannut yhdistää niitä tähän vaivaan..."